heinä 022008
 

Sivasin joukkomurhaa muistetaan Ankarassa. Kuva: L. Tainio

Tänään on kulunut 15 vuotta siitä, kun vihaa täynnä ollut ja shariaa vaatinut väkijoukko poltti Madımak-nimisen hotellin Sivasissa, Keski-Turkissa. Kaupungissa vietettiin tuolloin Turkin alevi-vähemmistön juhlaa, ja kyseiseen hotelliin oli majoittunut mm. juhlaohjelmaan osallistunut kirjailija Aziz Nesin. Hänen rikoksensa, ainakin väkijoukon mielestä, oli se, että hän oli kääntänyt turkiksi Salman Rushdien kirjan Saatanalliset säkeet.

Kirjailija Nesin pelastui liekeistä, mutta 37 muuta sai surmansa – nuorin heistä vasta 12-vuotias. Seurannut tutkinta ja oikeudenkäynti herättivät vain lisää kysymyksiä ja myös viranomaisten rooli tapahtumien keskipisteessä on ollut kiistelty puheenaihe.

***

Itse kävin Sivasissa viime heinäkuussa ja mielestäni muuten niin kauniissa kaupungissa puhaltavat yhä suvaitsemattomuuden tuulet, joissa yhdistyvät äärikansallismielisyys ja uskonnollinen ahdasmielisyys. Kuvaavaa onkin, että sieltä valittiin parlamenttiin kaupungin ”oma poika”, jyrkän äärinationalistisen Suuren yhtenäisyyspuolueen (BBP) johtaja Muhsin Yazıcıoğlu.

Vuonna 1995 kuollut Aziz Nesin on Turkissa rakastettu, mutta myös kiistoja herättävä kirjailija. Suomeksi häneltä on julkaistu ainakin novelli Meri jalkojen juuressa (Istanbul.kirja, 2000).

Ohessa videokooste vuoden 1993 tapahtumista:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)