heinä 032010
 

Lomat on loppu ja jalkapallon MM-kisoissa aletaan viimein päästä vauhtiin. Jos joku matsi on innokkaalta fanilta jäänyt väliin, Youtubesta löytyy yllinkyllin koosteita tehdyistä maaleista, kiistanalaisista tuomioista ja muuten vain mieleenpainuvista hetkistä. Onkin valitettavaa, että Youtube on jo muutaman vuoden ajan ollut Turkin sensuuriviranomaisten silmätikkuna. Eikä vain Youtube! Siksi onkin mielenkiintoista, että olen Turkissa ollessani käynyt mm. PKK:n ja DKHP/C:n verkkosivuilla – molemmat ovat sekä Turkin että EU:n mukaan terroristijärjestöjä -, joilta löytyy yhtä jos toista materiaalia, jossa on mm. yllytetty väkivaltaan.

Youtuben rikos on ollut se, että sinne on pantu Turkin ensimmäistä presidenttiä Mustafa Kemal Atatürkiä solvaavaa materiaalia. Provokaatio tuntuu toimivan halutulla tavalla, koska Turkki estää pääsyn Youtubeen ja saa siitä hyvästä (ja aivan syystäkin) pyyhkeitä ihmisoikeus- ja ilmaisunvapausjärjestöiltä. BBC:n jutun mukaan erityisen ahkera Youtuben vihollinen on ollut Atatürkiläisen ajattelun yhdistys (ADD). Solvaaminen ja provosoiminen ei ole kovin rakentava tapa käydä keskustelua, mutta onko se riittävä syy sulkea/sensuroida kokonaisia julkaisukanavia? Entä mitäpä Atatürk itse sanoisi, jos olisi vielä elossa? Internet kun taitaa olla yksi nopeimmin kasvavista nykyaikaisen länsimaisen ajattelun levityskanavista ja sananvapaus sen kantavia periaatteita.

Myös Taloussanominen blogissa käsiteltiin hiljattain tätä aihetta.

Ja vielä yksi tuore kirjoitus samasta aiheesta. Tällä kertaa linkitettynä Turkin EU-pyrkimyksiin.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)