helmi 212009
 

Mor Gabrielin luostari Midyatissa, Kaakkois-Turkissa, on yksi maailman vanhimmista toimivista luostareista. Tarinan mukaan se perustettiin vuonna 397, ja se on Syyrian ortodoksisen kirkon ”toinen Jerusalem”. Syyrian ortodoksinen kirkko on yksi ns. Idän kirkoista ja opillisesti se voidaan lukea samaan ryhmään mm. koptilaisen, Armenian apostolisen ja Etiopian ortodoksisen kirkon kanssa, koska nämä hyväksyivät vain kolmen ensimmäisen kirkolliskokouksen päätökset, mutta eivät enää Khalkedonin (nyk. Kadıköy Istanbulissa) vuoden 451 kirkolliskokouksen julkilausumia. Syyrian ortodoksisen kirkon liturgia on syyriankielinen (seemiläinen aramean sukukieli) ja sillä on myös oma kirjoitusjärjestelmänsä.

Kuten arvata voi, skisma suurempien kirkkojen kanssa ja kansainvaellukset ovat luoneet omat haasteensa luostarin pitkässä historiassa. Se on kuitenkin aina rakennettu uudestaan ja viime vuodet luostaria on korjattu ulkomaille muuttaneiden assyrialaisten rahoilla. Esimerkiksi Ruotsissa on arvioitu olevan jopa 60 000 syyrianortodoksia (mainittakoon myös jalkapalloseura Assyriska). Tällä hetkellä Mor Gabriel toimii Turkin syyrialaisortodoksisen kirkon arkkipiispan istuimena. Viimeisten vuosikymmenien levottomuudet ovat kuitenkin aiheuttaneet vaikeuksia, jotka saattavat merkitä lopunaikoja Turkin pienenevälle syyrialaisortodoksiselle yhteisölle ja Mor Gabrielin luostarille.

Auringonnousu Mor Gabrielissa. Kuva: L. Tainio

Syyrialaisortodoksit poikkeavat niin kielensä kuin uskontonsa puolesta muista Kaakkois-Turkin asukkaista eikä Turkin valtion ja Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) käymä sota ole helpottanut tilannetta. Maastamuuton lisäksi luostaria uhkaa nyt myös EU:n vaatima maarekisterin uudistus ja paikallisviranomaisten nuiva suhtautuminen luostarin omistusoikeuksiin. Seudun valtapuolueet (AKP ja DTP) eivät juurikaan ole auttaneet luostaria ja kiistaa omistusoikeudesta käsitelläänkin nyt oikeudessa.

***

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)