helmi 242009
 

Englantilainen The Guardian julkaisi tänään uutisen Turkissa tehdystä mielipidetutkimuksesta, jonka mukaan 48 % turkkilaisista hyväksyy armeijan puuttumisen politiikkaan. Tutkimuksen tehneen Kondan edustajan Tarhan Erdemin mukaan laajasti turkkilaisten tuntoja kartoittanut tutkimus heijastaa yhteiskuntaa, joka on muutoksessa. Vaikka osa tuloksista onkin ristiriitaisia, kuten demokratian korkea kannatus ja toisaalta armeijan sekaantumisen laaja hyväksyntä, se tuo hyvin esiin monien turkkilaisten tunteman epäluulon ulkomaalaisia ja Turkin naapurimaita kohtaan. Huolestuttavinta oli kuitenkin naisen asemaa koskevat asenteet, jotka osoittavat, että naisten todelliseen emansipaatioon on vielä matkaa.

Huonoja uutisia lukiessa on kuitenkin hyvä muistaa, että Turkki on suuri maa, jonne mahtuu monenlaisia ihmisiä. Sosiaalinen murros on kuitenkin yhä käymistilassa, mikä on helppo havaita vaikkapa Istanbulissa käydessä. Itselleni Istanbul on Turkki pienoiskoossa: pilvenpiirtäjien, viehättävien kirjakauppojen ja kosmopoliittien kaupunki sisältää myös syrjäisiä, sulkeutuneita kyliä, joissa lukutaidottomat ihmiset yrittävät parhaansa mukaan ymmärtää ympäröivää maailmaa tai ajautuvat sen vietäviksi.

***

Turkissa pidetään maaliskuussa paikallisvaalit, joissa testataan jälleen kerran hallitsevan AKP:n ja kemalistisen CHP:n voimasuhteita. Toivon mukaan ehdimme sitä vielä kommentoimaan, mutta odottaessa voitte lukea kampanjoinnin yhdestä erityispiirteestä Taloussanomien Istanbulin kirjeenvaihtajalta.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)