syys 012009
 

Turkin ja Armenian neuvottelijat pääsivät eilen sopuun Sveitsin välittämissä neuvotteluissa tiekartasta, jonka tavoitteena on diplomaattisuhteiden solmiminen sekä Turkin ja Armenian suhteiden normalisointi. Tiekartta, tai protokolla, pitää kuitenkin vielä hyväksyä molempien maiden parlamenteissa ennen kuin se astuu voimaan.

Tiekartassa esitetyn aikataulun mukaan maiden välinen raja tulee avata kaksi kuukautta protokollan voimaantulon jälkeen. Siinä sovitaan myös useiden hallitustenvälisten työryhmien (komissioiden) perustamisesta, joista yksi keskittyisi historiallisten kysymysten selvittämiseen (ts. kansanmurhakysymykseen liittyvä tematiikka). Kyseiseen työryhmään osallistuisi turkkilaisten ja armenialaisten lisäksi myös kansainvälisiä asiantuntijoita.

Läpimurtona tätä tiekarttaa ei voi vielä pitää, mutta se on ainakin yksi askel eteenpäin. Kansanmurhakeskustelu ja Vuoristo-Karabah ovat vielä ratkaisemattomia kysymyksiä, mutta tiekartan onkin tarkoitus auttaa vuoropuhelun vakiinnuttamisessa ja se tarjoaa ainakin yhden mallin asioiden eteenpäin viemiseksi. Ja jos hyvin käy, saadaan 14. lokakuuta jatkoa jalkapallodiplomatiana tunnetulle prosessille, kun Turkki ja Armenia kohtaavat Istanbulissa jalkapallon MM-karsinnoissa.

***

Samaan aikaan Armenian kanssa käytyjen neuvottelujen kanssa Turkki on aktivoitunut itse välittäjänä, kun Irak on syyttänyt Syyriaa Bagdadissa 19. elokuuta tehdyistä terrori-iskuista. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoğlu oli eilen Bagdadissa tapaamassa Irakin viranomaisia ja on keskustellut asiasta myös Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa. Lisää aiheesta esim. Today’s Zamanissa.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)