Kypros, Kypros, Kypros

 Posted by on 8.3.2010  Add comments
maalis 082010
 

Yksi Turkin EU-taipaleen hankalimmista kompastuskivistä on ollut Kypros, pieni itäisen Välimeren saari Turkin ja Syyrian kainalossa. Sunnuntain Cyprus Mail -lehdessä oli laaja artikkeli helmikuussa pidetystä tapaamisesta Turkin johdon ja kyproksenkreikkalaisten (toimittajien, tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen edustajien) välillä. Uutinen on toiveita herättävä siinä mielessä, että tapaaminen oli ainutlaatuinen ja esitetyt ajatukset varsin toiveikkaita.

Ratkaisu Kyproksen-ongelmaan sopisi myös Turkin ulkoministerin Ahmet Davutoğlun hahmottelemaan ongelmattomien naapurisuhteiden politiikkaan. Yhdistynyt Kypros tarjoaisi Turkille epäsuoran vaikuttamiskanavan EU:ssa ja jälleen yhden paremman naapuruussuhteen. Hyvät suhteet merkitsevät myös lisääntyvää kauppaa ja sitä kautta keskinäisriippuvuutta, vakautta ja vaurautta.

Suotuisa ilmapiiri voi kuitenkin pian muuttua, kun Pohjois-Kyproksella valmistaudutaan huhtikuun presidentinvaaleihin. Nykyinen konsensushakuinen presidentti Mehmet Ali Talat lähtee vaaleihin altavastaajana. Talatin haastajista Derviş Eroğlun oikeistokonservatiivinen Kansallinen yhtenäisyyspuolue (Ulusal Birlik Partisi, UBP) voitti viime vuoden parlamenttivaaleissa ja hänen suhtautumisensa yhdistymisneuvotteluihin on kielteinen.

Vaikka YK:n 1964 saarelle saapuneet rauhanturvaajat jatkaisivatkin läsnäoloaan vielä vuosia, kansanryhmien välinen yhteydenpito on myönteistä kehitystä ja auttaa murskaamaan myyttejä, joita rajan kummankin puolen on rakennettu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)