tammi 132011
 

Suomessakin vieraillut professori Baskın Oran propagoi taas sen puolesta, että Turkissa asuvia kutsuttaisiin juuri siksi mitä he ovat: Turkissa asuviksi (Türkiyeli). Toisin sanoen, Oranin mukaan ei ole enää sopivaa käyttää termiä turkkilainen (Türk) muiden kuin etnisesti turkkilaisten kohdalla. Turkissa asuva (Türkiyeli) asettaisi Turkissa asuvat eri etniset identiteetit tasavertaisesti yhden, etnisyydestä vapaan sateenvarjon alle toisin kuin nykykäytäntö, jossa yhtä etnistä ryhmää kuvaava termi on kattanut myös kurdit, tsherkessit, arabit, lazit jne. Oran on puhunut tämän puolesta jo pitkään, ja tällä kertaa hänen ajatuksilleen annettiin tilaa brittiläisen ajatushautomon, The Foreign Policy Centren, kirjoitussarjassa Exploring Turkishness: Rights, Identity and the EU.

Suomalaiselle tai ranskalaiselle Oranin ajatus on varmasti radikaali – kuten se on ollut monille turkkilaisillekin. Suomen kielessä ihmisiä tai kansanryhmiä kutsutaan yleensä kansalaisuuden mukaan, ei kansallisuuden. Niinpä kaikkia Suomen kansalaisia kutsutaankin suomalaisiksi, samoin kuin Turkista muuttaneita turkkilaisiksi (toki keskustelun sitä vaatiessa voidaan puhua myös mm. suomenruotsalaisista tai kurdeista). Mutta kovin monen maan, etenkin kansallisvaltioiden, nimi on johdettu jonkin kansanryhmän nimestä. Tämä käytäntö pätee monissa muissakin maissa, mutta siihen on myös poikkeuksia – maita, joiden kansalaisuus ei viittaa etnisyyteen. Tällaisia ovat mm. Yhdysvallat, Iso-Britannia (tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta), Jordania ja Kenia. Lisäksi turkin kielessä on helppo eritellä kansalaisuuteen ja kansallisuuteen viittaavat sanat: Türkiyeli – Türk (vrt. Finlandiyalı – Finli, Fransalı – Fransız, tosin näistä varsinkin ensimmäistä käytetään synonyymeinä).

Mielenkiintoisinta Oranin perusteluissa on hänen viittauksensa Türkiyelin aiemmasta käytöstä. Hän mm. kertoo Mustafa Kemalin (Atatürk) käyttäneen termiä luonnostellessaan tasavallan ensimmäistä perustuslakia. Lisäksi termi nousi esiin 1960-luvulla sekä vasemmistolaisessa että kurdilais-nationalistisessa liikkeessä. Oranin mukaan myös PKK:n vangittu johtaja Abdullah Öcalan on käyttänyt termiä Türkiyeli, kun se oli lanseerattu uudelleen vuonna 2004 Oranin ns. Vähemmistöraportin yhteydessä (raportti löytyy suomennettuna Turkki – Euroopan rajalla? -kirjasta).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)