helmi 282011
 

Helsingin Sanomat julkaisi tänään Johanna Nykäsen vieraskynäkirjoituksen Turkin kurdikysymyksestä ja Euroopan unionin mahdollisesta roolista ratkaisun löytämiseksi. Aihe sivuaa läheisesti hänen väitöskirjaprojektiaan

***

Kurdien Rauha- ja demokratiapuolueen (BDP) ajama demokraattinen autonomia -ohjelma (ohjelmasta ja sen taustoista) on lähtenyt käyntiin, kun Itä- ja Kaakkois-Turkissa on lehtitietojen mukaan perustettu useita kylä-, kortteli- ja alueneuvostoja. Vaikka neuvostojen kokoonpanoissa on pantu painoa naisten ja nuorten edustukselle, se ei poista sitä seikkaa, että lähidemokratian sijaan kyse on yhden puolueen hankkeesta, jolla ollaan luomassa vaihtoehtoista järjestelmää virallisen, valtion- ja kunnallishallinnon rinnalle. Huomionarvoista on myös se, että neuvostot toimivat myös eräänlaisina kansan tuomioistuimina, jotka käsittelevät rikostapauksia.

Tapaus muistuttaa jossain määrin Kosovoa 1990-luvulla, kun maakunnassa oli kaksi rinnakkaista järjestelmää: albaanien ja muiden. Suurin ero on siinä, että kurdeilla on kaikesta huolimatta jo nyt oikeuksia ja mahdollisuuksia vaikuttaa virallisen järjestelmän puitteissa (BDP:nkin edustajia toimii useiden kuntien johdossa ja kansallisella tasolla parlamentissa). Lisäksi BDP:n ajama rinnakkaisjärjestelmä ei ole saanut muiden (kurdi)puolueiden tukea. Huolestuttavinta on silti kansantuomioistuimien ilmestyminen ja niille annettava tuomiovalta. Ensinnäkin se pakottaisi viranomaiset puuttumaan laittomiin tuomioihin, ja toiseksi se loisi säädetyn lain ulkopuolella toimivan oman käden oikeuteen perustuvan oikeusjärjestelmän. Epäselvää on myös se, minkä lain puitteissa neuvostot toimivat ja miten niiden toiminta rahoitetaan.

Kuin varoituksena tulevasta, PKK ilmoitti tänään, että se keskeyttää yksipuolisesti julistamansa tulitauon.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)