Necmettin Erbakan on kuollut

 Posted by on 28.2.2011  Add comments
helmi 282011
 

Turkkilaisen poliittisen islamin edelläkävijä Necmettin Erbakan kuoli eilen, sunnuntaina, 84 vuoden iässä. Erbakan oli vaikutusvaltaisen Milli Görüş -liikkeen johtaja ja keulakuva, joka nosti poliittisen islamin turkkilaisen politiikan valtavirtaan ja parlamenttiin jo 1960-luvun lopulla. Hän ehti toimia islamistisen liikkeen johdossa peräti viidellä eri vuosikymmenellä!

Opettajaksi (Hoca) kutsuttu Erbakan oli lähellä nakşibendi-veljeskuntaa (naqshbandiyya) ja Istanbulissa toiminutta İskenderpaşa-yhteisöä, jonka entinen johtaja Mehmet Zahid Kotku piti oman puolueen perustamista tärkeänä ja jonka sanotaan luoneen Milli Görüş -liikkeen poliittisen linjan. Liikkeen johtoon asettunut Erbakan nousi politiikan parrasvaloihin Kansallisessa järjestyspuolueessa (Milli Nizam Partisi, MNP) 1970, joka lakkautettiin jo seuraavana vuonna armeijan puuttuessa vasemmiston ja Erbakanin islamistipuolueen toimintaan. Toiminta kuitenkin jatkui turkkilaiseen tapaan jo 1972 perustetussa Kansallisessa pelastuspuolueessa (Milli Selamet Partisi, MSP), joka onnistui marginaalisesta kannatuksestaan huolimatta käyttämään vaa’ankieliasemaansa hyväkseen Süleyman Demirelin johtaman oikeistolaisen Oikeuspuolueen (AP) ja Bülent Ecevitin vasemmistolaisen Tasavaltalaisen kansanpuolueen (CHP) kamppaillessa hallitusvastuusta. Vuoden 1980 sotilasvallankaappaus johti kaikkien puolueiden lakkauttamiseen ja niiden johtohenkilöt suljettiin vuosiksi politiikasta.

Erbakan palasi politiikkaan 1987 muiden politiikan veteraanien tavoin, kun Turgut Özal vapautti heidät sotilashallinnon asettamasta pannasta. Erbakan asettui heti Hyvinvointipuolueen (Refah Partisi, RP) johtoon ja johti sen vaalivoittoon vuoden 1995 parlamenttivaaleissa noin 21 prosentin äänisaaliilla. Keskustaoikeisto epäonnistui hallituspyrkimyksissään ja 1996 Erbakanista tuli Turkin ensimmäinen islamistinen pääministeri RP:n ja keskustaoikeistolaisen Oikea tie -puolueen (DYP) koalitiohallituksessa. Sekularismin takuumieheksi asettunut armeija ei tästä kuitenkaan pitänyt ja pakotti ns. postmodernissa vallankaappauksessa 1997 Erbakanin ja RP:n luopumaan hallitusvastuusta. Hyvinvointipuolue lakkautettiin seuraavana vuonna ja Erbakan suljettiin politiikasta.

RP:n seuraaja Hyvepuolue (Fazilet Partisi, FP) kiellettiin 2001, minkä jälkeen Milli Görüş -liike jakautui kahtia: nykyisen pääministerin Recep Tayyip Erdoğanin ja presidentti Abdullah Gülin johtamaan maltilliseen Oikeus- ja kehityspuolueeseen (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) sekä Erbakanin linjaa jatkaneeseen Onnellisuuspuolueeseen (Saadet Partisi, SP), jonka johdossa hän toimi vuosina 2003-2004 ja uudestaan vuodesta 2010 aina kuolemaansa saakka.

Erbakan oli arvokonservatiivi ja islamisti, joka kuitenkin suhtautui myönteisesti talouden ja tieteen kehitykseen. Hänen uransa huipennus oli vuoden 1995 vaalivoitto. Menestys vaaleissa ei kuitenkaan saanut jatkoa ja vuoden 1999 parlamenttivaaleissa RP:tä seurannut FP menetti yli 40 paikkaa. 2000-luvulla Erbakanin SP ei enää onnistunut ylittämään kymmenen prosentin valtakunnallista äänikynnystä konservatiivien (ja monien muiden) siirryttyä AKP:n taakse.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)