maalis 142011
 

Maaliskuun alussa, pian sen jälkeen kun Kurdistanin työväenpuolue (PKK) oli ilmoittanut päättävänsä yksipuolisen tulitaukonsa, Kurdistanin vapauden haukat (TAK) -järjestö julkisti tiedotteen, jossa se uhkasi kurdeja, jotka tekevät yhteistyötä Turkin hallituksen kanssa.

TAK:n mukaan nämä käärmeet, jotka toimivat Turkin valtion kätyreinä johtaja Apon (PKK:n johtaja Abdullah Öcalan) ja kurdikansan vapaustaistelua vastaan, eivät voi nukkua rauhassa, sillä TAK on kurdien oman oikeuden miekka. Keitä nämä ”kätyrit” sitten ovat? Tiedotteessa mainittiin nimeltä kolme henkilöä, mutta viime aikoina Turkissa käydyn keskustelun perusteella listaa on helppo jatkaa. Nimetyt Şivan Perwer, Mehmet Metiner ja Muhsin Kızılkaya ovat kaikki henkilöitä, jotka ovat tehneet paljon kurdikulttuurin edistämisen puolesta.

Muusikko Şivan Perwer on kurdimusiikin supertähti ja vieraillut Suomessakin. Vuodesta 1976 Saksassa pakolaisena asuneen Perwerin rikos oli se, että hän on kritisoinut Turkin valtion lisäksi PKK:ta ja sen johtajaa Abdullah Öcalania. Lisäksi hän oli neuvotellut ohjelman tekemisestä Turkin yleisradioyhtiön kurdinkieliselle TRT6-kanavalle. Muhsin Kızılkaya on puolestaan tehnyt uraa toimittajana, kirjailijana ja kääntäjänä. Hän onkin tehnyt melkoisen kulttuuriteon kääntämällä kurdikirjallisuutta, kuten Mehmed Uzunin teoksia turkiksi. Mehmet Metiner on Star-lehden kolumnisti, joka on tukenut hallitsevan Oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) kurdialoitetta ja sanonut, että PKK:n toiminta on haitaksi kurdeille.

Näiden kolmen lisäksi voidaan mahdollisina kohteina mainita myös Turkkiin-paluuta harkitseva, Ruotsissa pakolaisena vuodesta 1980 elänyt Kemal Burkay. Burkay on kirjailija ja pitkän linjan kurdiaktivisti sekä entinen Kurdistanin sosialistisen puolueen (PSK) johtaja. PSK oli aktiivinen 1970-luvulla, mutta sen toiminta kärsi kovasti vuoden 1980 sotilasvallankaappauksessa ja sen jälkimainingeissa. Burkay on ilmeisesti keskustellut paluustaan Turkin hallituksen edustajien kanssa, ja hän on jo pitkään ollut kriittinen Öcalania kohtaan. Taraf-lehden toimittajan ja kurdipoliitikon Orhan Miroğlun henkeä uhattiin jo viime vuonna, kun PKK:n aseellinen siipi HPG ilmaisi tyytymättömyytensä Miroğlun kirjoituksiin.

Kaikkia näitä PKK:lle epämieluisia kurdeja yhdistää se, että he eivät ole suostuneet valtion tai PKK:n kurdeiksi. Heillä on mielestään oikeus omaan mielipiteeseensä riippumatta siitä, mitä PKK tai Turkin valtio asioista ajattelevat. Metiner kysyykin oikeutetusti, miksi Turkin suurimman kurdipuolueen, Rauha- ja demokratiapuolueen (BDP) johto on nyt hiljaa, vaikka se yleensä on ollut valmis puolustamaan ilmaisunvapautta.

Lopuksi vielä Hasan Cemalin ajatuksia kurdi-intellektuellien asemasta ja kritiikin merkityksestä.

***

PKK:n Kandil-vuorella majaansa pitävä johtaja Murat Karayılan on uhannut vangita AKP:n jäseniä. Lehtitietojen mukaan Karayılan sanoi, että ”mikäli AKP jatkaa toimiaan kurdien edustajia vastaan ja pidätykset jatkuvat [viittaus PKK:ta ja sen poliittista siipeä KCK:ta vastaan tehtyihin operaatioihin], myös PKK aikoo pidättää mielestään yhteiskunnallisiin rikoksiin syyllistyneitä poliitikkoja”. Karayılan sanoi PKK:n kuitenkin odottavan maaliskuun loppuun ennen lopullisia päätöksiä.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)