maalis 282011
 

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ilmaisi huolensa ilmaisunvapauden tilasta Turkissa, kun hän tapasi turkkilaisia toimittajia ennen tänään alkavaa Turkin-vierailuaan. Samalla hän toisti tukensa Turkin EU-jäsenyyspyrkimyksille.

Muun muassa Milliyet– ja Radikal-sanomalehtien toimittajille antamassaan haastattelussa presidentti Halonen sanoi pitävänsä ilmaisun- ja lehdistönvapautta erittäin tärkeinä ja että niihin liittyviä ongelmia seurataan tarkkaan EU:n jäsenmaissa. Halonen viittasi etenkin muutama viikko sitten pidätettyjen toimittajien Ahmet Şıkin ja Nedim Şenerin tapaukseen, ja toivoi, että oikeus käsittelisi tapauksen nopeasti ja avoimesti. Turkin EU-jäsenyysneuvotteluissa Halonen neuvoi Turkkia tekemään kotitehtävänsä mahdollisimman hyvin, mikä vaikeuttaisi Turkin vastustajien työtä. Halonen myös toivoi, että Turkin neuvottelijat ymmärtäisivät ilmaisunvapauteen liittyvien ongelmien merkityksen myös tässä kontekstissa.

***

Ahmet Şıkiä ja Nedim Şeneriä syytetään kuulumisesta Ergenekon-salaliittoon, mutta tarkempia syytteitä ei ole kerrottu edes vangittujen toimittajien puolustusasianajajille.

Nedim Şener on Milliyet-sanomalehden toimittaja, joka on viime vuosina kirjoittanut turvallisuusviranomaisten osuudesta turkinarmenialaisen toimittajan Hrant Dinkin murhaan sekä Ergenekonista ja Fethullah Gülenin johtamasta liikkeestä. Şener on saanut useita palkintoja työstään ja 2010 Kansainvälinen lehdistöinstituutti (IPI) nimesi hänet Maailman lehdistönvapauden sankariksi.

Ahmet Şık puolestaan on toiminut vapaana kirjoittajana sen jälkeen, kun hän oli Nokta-lehdessä paljastanut amiraali Özden Örnekin ”Vallankaappauspäiväkirjat”. Nokta-lehti suljettiin, mutta päiväkirjaotteet toimivat yhtenä tärkeimmistä todisteista Ergenekonia vastaan. Viime aikoina Şık oli kirjoittanut ja viimeistellyt Fethullah Gülenin johtamaa liikettä käsitellyttä kirjaansa Imaamin armeija (İmamın Ordusu). Turkkilaisessa lehdistössä onkin pohdittu, miksi Şıkin pidättänyt poliisi on niin kiinnostunut vielä julkaisemattomasta kirjasta, että se on kaikin keinoin pyrkinyt tuhoamaan siitä löytyneet versiot, ja miten kummassa se voisi liittyä käytävään Ergenekon-tutkintaan.

Harva Turkissa näyttää uskovan siihen, että Şık ja Şener olisivat äärikansallismielisen salaliiton jäseniä eikä heidän tähänastinen toimintansa siihen viittaakaan. Tutkintaa johtava syyttäjä on sanonut, ettei pidätys liity toimittajien työhön, mutta niin kauan kun vangitsemipäätöksen syyt ovat salaiset ja oikeudenkäynnin alkaminenkin näyttää venyvän hamaan tulevaisuuteen, koko Ergenekon-tutkinnan uskottavuus on koetuksella ja se saa yhä politisoituneempia piirteitä.

Lopuksi vielä Ayla Albayrakin kirjoitus Ahmet Şıkistä.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)