syys 012011
 

Suomen ja Kreikan jälkeen jalkapallon sopupeliepäilyt ovat ravistelleet Turkkia heinäkuusta lähtien. Aihe onkin pysytellyt Turkin uutisten pääotsikoissa ja yli kolmenkymmentä henkilöä on pidätetty. Tutkinnan keskiössä on kaikkiaan 19 ottelua ja pääepäiltynä istanbulilaisseura Fenerbahçen puheenjohtaja Aziz Yıldırım ja hänen johtamansa rikollisjoukkio. Kaikkiaan kuusitoista kahden ylimmän sarjatason joukkuetta, mukaanlukien perinteikkäät Trabzonspor ja Beşiktaş, on joutunut epäiltyjen listalle.

Jo tutkinnan alkuvaiheessa UEFA ilmoitti olevansa tietoinen tapauksesta, mutta totesi samalla, ettei sen hetkisen tiedon perusteella ollut syytä sulkea turkkilaisseuroja UEFAn kilpailuista. Tutkinta on kuitenkin edennyt tuskallisen hitaasti ja elokuun lopulla, juuri ennen Mestarien liigan lohkoarvontoja, Turkin jalkapalloliitto (TFF) päätti, UEFAn painostuksesta, sulkea maalieron turvin viimekauden mestaruuden voittaneen Fenerbahçen Mestarien liigasta. Turkin mestarille tarkoitettu lohkopaikka siirtyi siten toiseksi tulleelle, ja myös tutkinnan kohteena olevalle, Trabzonsporille, joka oli aiemmin ehtinyt putoamaan Mestarien liigan karsintavaiheessa.

Fenerbahçe valitti välittömästi TFF:n päätöksestä ja syytti liittoa taipumisesta UEFAn laittomien vaatimusten edessä. Kanarianlintujen vetoomus sai kuitenkin tylyn tuomion, kun TFF hylkäsi sen pikakäsittelyssään. Päätöksen taloudelliset seuraukset ovat seuralle useita miljoonia ja Fenerbahçen Istanbulin pörssissä noteeratun osakkeen arvo putosi lähes 20 prosenttia.

Turkin jalkapallokauden avausta on lykätty alkavaksi 9. syyskuuta ja sarjajärjestelmää on muutettu niin, että lopullista ratkaisua haetaan kauden päätteeksi pudotuspeleistä, minkä toivotaan vähentävän sopupelejä (tosin perusteluita tälle en ole onnistunut löytämään). Vaikka vilppiepäilyjen kohteena on mm. mestaruuden ratkaissut viimeisen kierroksen ottelu Fenerbahçen ja Sivassporin välillä (Fenerin 4-3-voitto), mestaruusjoukkueen puheenjohtaja on ollut toista kuukautta vankilassa ja joukkue suljettu Mestarien liigasta, TFF on toistaiseksi pitänyt viime kauden tulokset voimassa. TFF:n toiminta onkin saanut kritiikkiä monelta suunnalta. UEFA on syyttänyt sitä passiivisuudesta, Fenerbahçe kannattajineen ajojahdista ja salaliitoista (oikeat marttyyrimafiosot) ja sivulliset johdonmukaisuuden puutteesta ja haluttomuudesta puuttua ongelmiin.

Koko vyyhden ja tutkinnan taustalla on huhtikuussa säädetty laki, jonka mukaan sopupelit ovat vakavia rikoksia, joista voidaan tuomita jopa 12 vuoden vankeusrangaistukseen. Aiemmin koskemattomina pidetyt suurseurat ja niiden rikkaat ja vaikutusvaltaiset taustajoukot joutuivatkin välittömästi suurennuslasin alle ja vain kolme kuukautta lain voimaantulon jälkeen tiedotettiin tutkinnan alustavista tuloksista ja maan suurimman ja rikkaimman seuran johtaja oli vankilassa. Urheilun parissa työskentelevät toivovatkin, että käynnissä oleva tutkinta johtaisi jo vuosia sopupeliepäilyistä kärsineen lajin puhdistamiseen ja että tämä ikävä tarina saataisiin päätökseen.

Onpa tarinan loppu millainen tahansa, Fenerbahçen maine on jo tahriintunut ja se on saanut kärsiä pelaajamarkkinoilla. Viime viikolla seura pyysikin, että se pudotettaisiin toiselle sarjatasolle. Vaikka vastausta odotettiin tämän viikon alussa, TFF ei ole vielä reagoinut pyyntöön ja Fenerbahçe on yhä merkittynä aloituskierroksen ohjelmaan. Kauden alkuun on siis enää reilu viikko eikä ongelmaan näy ratkaisua.

***

Pakko kai kirjoittaa muutama sananen myös minulle rakkaasta Beşiktaşista. Kuten ylempänä tuli mainittua, myös reiluna ja rehtinä pidetty Beşiktaş (tosin seuran johtaja Yıldırım Demirören on kyllä aiheuttanut tarpeeksi ongelmia siviiliammatissaan) on yksi vilppiin sekaantuneista joukkueista. Kyseessä on etenkin viime kauden Turkin cupin finaaliottelu İBB:tä vastaan, joka lopulta ratkesi rangaistuspotkukilvassa. Seuran johto on kuitenkin toiminut suoraselkäisesti ja palauttanut cup-voittajan pokaalin TFF:lle tutkinnan valmistumista odotellessa.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)