syys 082011
 

Väkivaltaiset yhteenotot ovat olleet Turkissa lähes jokapäiväisiä heinäkuun lopulta, kun PKK päätti yksipuolisen tulitaukonsa. Esimerkiksi elokuun 2. päivänä kolme sotilasta sai surmansa Vanissa ja iso jytky tuli 17. elokuuta, kun 12 sotilasta ja kylävartijaa sai surmansa PKK:n iskussa. Jopa sata kiloa räjähteitä sisältänyt pommi laukaistiin kauko-ohjauksella panssaroidun miehistönkuljetusajoneuvon ajaessa sen ohi. Turkki vastasi välittömästi lähettämällä hävittäjäkoneitaan pommittamaan PKK:n Pohjois-Irakissa sijaitsevia leirejä Kandil-vuorella, Hakurkissa, Zapissa ja Hineressä. Seuraavina päivinä Turkin ilmavoimat ja tykistö iskivät kaikkiaan noin sataan kohteeseen Irakissa. Elokuun 23. päivä Turkin armeija väitti, että sen iskuissa olisi kuollut 100 PKK:n taistelijaa, jonka PKK kiisti. Pommituksissa sai surmansa myös seitsemänhenkinen perhe. Viimeisimpänä iskuna voidaan mainita tunteita herättänyt PKK:n isku Tuncelissa 4. syyskuuta, missä poliisien jalkapallo-otteluun osallistunut aviopari sai surmansa.

Samalla kun PKK on kiihdyttänyt iskujaan eri puolilla Turkkia, Iran on lisännyt painetta PKK:n tytärjärjestöä Kurdistanin vapaan elämän puoluetta (PJAK) vastaan. Mediassa oli myös huhuja siitä, että Iranin joukot olisivat onnistuneet ottamaan kiinni PKK:n kakkosmiehen Murat Karayılanin. Vaikka huhut näyttävät sittemmin osoittautuneen vääriksi, Karayılania ei ole nähty vähään aikaan julkisuudessa. Tilannetta seuranneet ovatkin spekuloineet, että Iranin toimien takana on sen huoli Turkin roolista Syyrian kriisissä. Ts. Iran osoitti, että se voi järjestää maltillisena pidetyn Karayılanin pois pelistä ja nostaa PKK:n johtoon militantteina pidetyt Bahoz Erdalin (syyrialaistaustainen Fehman Hüseyin) ja Cemil ”Cuma” Bayıkin. Olipa tilanne mikä tahansa, Turkin ja Iranin toiminta sai PKK:n ilmoittamaan 3. syyskuuta, että se alkaa taistella PJAKin rinnalla Irania vastaan (tosin PJAK julisti jo 5. syyskuuta aloittavansa yksipuolisen tulitauon).

Perinteisempien väkivallantekojen lisäksi PKK on pitkästä aikaa turvautunut panttivankien ottamiseen. Loppukesän aikana järjestö on kaapannut ainakin kahdeksan sotilasta ja siviiliä, joita se nyt pitää vankeinaan. Panttivankien omaiset vetosivat Istanbulissa sotilaallista ratkaisua vastaan ja vaativat rauhanomaista ratkaisua konfliktiin.

Turkissa puhutaan kuitenkin jo maajoukkojen operaatiosta Pohjois-Irakiin. Turkin uusi asevoimien komentaja Necdet Özel tapasikin jo uudet aselajien (maa-, meri- ja ilmavoimat sekä santarmi) komentajat Kaakkois-Turkin Malatyassa, minkä uskotaan ennakoivan maaoperaatiota. Mikäli Turkki ryhtyy mittavaan operaatioon Irakin puolella, se voi merkitä loppua pääministeri Erdoğanin kurdialoitteelle.

Avoimesta sodasta tuskin hyötyvät muut kuin PKK:n ja Turkin äärioikeiston haukat. Pohjois-Irakin kurdien aluehallinnon johtaja KDP:n Mesûd Barzani onkin ilmoittanut olleensa välittäjänä eri osapuolten välisissä neuvotteluissa. Toiveikkuudestaan huolimatta, Barzani sanoi, ettei Pohjois-Irakin kurdit aio joutua mahdollisen sodan osapuoliksi.

Kiinnostuneille tiedoksi vielä PKK:n verkkosivuja, joilta voi seurata heidän kannanottojaan:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)