marras 012011
 

Maailmanpankki julkaisi hiljattain vuosittaisen Doing Business -raporttinsa, missä se vertailee yritystoiminnan mahdollisuuksia (helppoutta) kaikkiaan 183:ssa maassa. Turkin kannalta raportti on kohtuullisen hyvää luettavaa. Vaikka sen sijoitus oli vasta 71., Turkki onnistui parantamaan kaksi pykälää edellisestä vuodesta, minkä lisäksi Turkin sijoitus oli parempi kuin sen suurilla naapureilla Kreikalla (100.), Iranilla (144.) ja Irakilla (164.) tai alueen suurmailla Italialla (87.), Romanialla (72.), Venäjällä (120.) ja Egyptillä (110.). Mielenkiintoista raportissa oli myös Turkkia lähellä olevien pienten maiden, kuten Georgian (16.), Makedonian (22.) ja Kyproksen (40.), sekä Bulgarian (59.) hyvät sijoitukset, jotka osaltaan voivat kasvattaa alueen houkkuttelevuutta niin kotimaisten kuin ulkolaistenkin yrittäjien silmissä.

Turkin ongelmakohtia ovat rakennuslupien käsittely (155.) ja konkurssimenettely (120.). Parhaiten Turkki pärjäsi kiinteän omaisuuden rekisteröinnissä (44.) ja, ainakin itselleni hieman yllättäen, sopimusten toimeenpanossa (51.). Turkin sijoitus oli laskenut joka toisessa (5/10) Maailmanpankin käyttämistä kategorioista, mutta nousu muilla aloilla auttoi sitä pitämään pintansa ja jopa parantamaan hieman asemiaan. Kilpailu on silti kovaa ja uudistusten täytyy jatkua myös Turkissa. Maailmanpankki ei vertaillussaan ota huomioon korruption vaikutusta. Korruptiota seuraa mm. Transparency International, jonka tuloksista olen kirjoittanut aikaisemmin täällä.

***

Suomi oli Maailmanpankin listalla 11. Tasaisen menestyksen Suomessa ongelmiksi paljastuivat etenkin sijoittajien suoja (jaetulla 65. sijalla mm. Turkin kanssa) sekä rakennuslupien käsittely (45.).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)