Ilmaisunvaikeutta Turkissa

 Posted by on 8.2.2012  Add comments
helmi 082012
 

Ilmaisun- ja sananvapauteen liittyvät kysymykset ovat jo pitkään olleet huomion kohteena Turkissa. Olikin luonnollista, että myös presidentti Halonen otti asian esille viime vuonna tekemänsä vierailun yhteydessä. Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön viimeisimmän raportin mukaan Turkki on vajonnut sijalle 148 järjestön kaikkiaan 179 maata kattavalla listalla. Toki voidaan aiheellisesti kysyä, onko ilmaisunvapauden tilanne Turkissa todella huonompi kuin Tadzhikistanissa (tai Zimbabwessa), jossa ei ole riippumatonta tiedonvälitystä. Koska asiat ovat kuitenkin mutkistuneet viime vuodesta, ajattelin että nyt on hyvä aika päivittää myös täällä Euroopan rajalla? käytävää keskustelua.

Oman arvioni sijaan tarjoan hyvinä pitämiäni linkkejä, jotka toivoakseni auttavat pääsemään mukaan käytävään keskusteluun. Mistä sananvapauden ongelmissa on nyt kyse? Onko kaiken takana hallitsevan Oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) islamistinen agenda ja inho vapaata lehdistöä kohtaan? Ei, Turkkia pitkään seuranneen Gareth Jenkinsin mukaan taustalla on edellisten, ”sekularististen” hallitusten jälkeensä jättämä perintö ja turkkilaisen lehdistön lähtökohtaisesti matala taso. AKP:n vahva ote vallasta (valtiosta) on kuitenkin mahdollistanut uusia nyanssien lisäämisen.

Entä miten Turkissa on suhtauduttu ulkopuolelta satavaan kritiikkiin? Huonosti, ainakin mikäli mittana käytetään erinomaisen alhaisen kritiikinsietokyvyn itselleen kehittänyttä pääministeri Erdoğania. Hänen mielestään länsi ei ymmärrä Turkkia ja kaiken takana on oletettavasti hämäräperäinen poliisinmurhaajien ja ahdistelijoiden salaliitto.

Toisinaan varsin rajutkin kommentit ovat arkipäivää turkkilaisessa politiikassa. Niinpä vihapuhe, joka hallitsi liiaksikin viime vuonna Suomessa käytyä keskustelua, ei ole vieras ilmiö Turkissakaan. Ilmaisunvapautta koskeva keskustelu on Turkissa laajentunut pohtimaan median roolia vihapuheiden levittäjinä. Osansa kritiikistä saa etenkin uskonnollistaustainen lehdistö ja sen suosima rasistinen retoriikka.

Lännessä kurdeja pidetään usein viattomina kärsijöinä. Kurdiajattelijoita vainoaa kuitenkin ikuisen pahan eli Turkin valtion lisäksi myös Suomessa pitkään avoimesti toiminut Kurdistanin työväenpuolue (PKK). Väkivaltaan turvautuva järjestö haluaa, keinoja kaihtamatta, ylläpitää illuusiota itsestään kaikkien kurdien edustajana. Valitettavasti tätä kolumnia ei ole saatavilla suomeksi tai englanniksi.

Kuten Jenkins toteaa, syytä toimittajien vaikeaan tilanteeseen on myös heissä itsessään.

”it is extremely rare for Turkish journalists to defend the right to free expression of those with whom they disagree.”

”If members of the Turkish media had stood together and defended the rights .. the AKP would never have dared to act as it has.”

Turkkilaisissa lehdissä voikin seurata, miten toimittajat käyvät avointa taistelua toisiaan vastaan (ideologisista tai henkilökohtaisista syistä) sen sijaan, että he yhdistäisivät voimansa ajaakseen yhteisiä pelisääntöjä. Surullinen ilmentymä tästä on Etyen Mahçupyanin voimakas reaktio Ece Temelkuranin kirjoitukseen The Guardianissa. Ja kuten arvata saattaa, keskustelu jatkuu ja rajalinjoja vedetään.

Kyllä Turkissa osataan silti kantaa huolta nykykehityksestä. Ilmaisunvapauden tilaa seuraa useampikin järjestö, ja niiden raportit ovat karua luettavaa. Perinteisesti vaikeuksissa olleiden kurdien ja vasemmistolaisten toimittajien lisäksi vankiloissa viruu nyt myös liberaaleina pidettyjä toimittajia, ja pelkästään syytteiden nostamisessa saattaa kestää kuukausia – oikeudenkäynnin alkamisesta ja sen kestosta puhumattakaan.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton ja Turkista löytyy myös hyviä toimittajia ja hyvää journalismia. Päätänkin tämän katsauksen Orhan Kemal Cengizin pääministeri Erdoğanille osoitettuun avoimeen kirjeeseen, joka muuten julkaistiin islamilaisen Gülen-liikkeen omistamassa, AKP:tä tukevassa Today’s Zaman -lehdessä.

***

Lopuksi vaikuttava esitys Grup Yorumilta. Ilmaisunvaikeuden takia tämäkin laulu on kielletty.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(ei julkaista)